Els Bombers de Barcelona, en lluita per recuperar una caserna central digna


bomberscaserna

naciodigital.cat

Els Bombers de Barcelona han començat a mobilitzar-se per reclamar al govern d’Ada Colau la construcció pendent de la caserna central del cos. El 2010 l’executiu socialista de Jordi Hereu va traslladar la històrica caserna de l’Eixample, construïda el 1932 al número 178 del carrer Provença –davant l’Hospital Clínic-, a un edifici provisional del parc de Joan Miró, que després va ser declarat il·legal. L’antiga caserna del carrer Provença es va enderrocar per acollir la nova i dependències del Clínic, però sis anys després només hi ha un solar buit i un petit parc.

Els bombers han organitzat aquest dimecres al solar un esmorzar per reivindicar la caserna, al qual a les 10.00h participaven una cinquantena de bombers. Oriol Salvador, de l’Agrupació de CCOO del cos barceloní, ha criticat «l’immobilisme total» de Colau. Ha recordat que el parc enderrocat era «el vaixell insígnia» dels Bombers, i reclama a l’Ajuntament que faci el nou al centre de l’Eixample, i no com ara, que està en un lateral del districte central barceloní. «Mai hauríem d’haver sortit d’aquí, per ubicació i per espai», ha defensat el representant del sindicat majoritari.

El solar, que és propietat del Clínic, està envoltat d’una tanca, però els bombers han entrat a dins per fer l’esmorzar, de pa amb tomàquet i botifarra. Des del solar, Salvador ha assenyalat amb el dit que, a l’edifici del costat, els Bombers encara tenen dos pisos, però només funciona una part: el baix acull el casal del jubilat i un magatzem de l’Associació Cultural i Esportiva del cos. Segons ell, el primer projecte per ubicar al solar la caserna i dependències del Clínic «va quedar en l’oblit», i ara no treuen l’aigua clara sobre els plans municipals. Tot i això, l’Ajuntament no ha enterrat per ara aquest projecte.

Colau recupera la idea de construir la caserna definitiva al solar de Provença

El govern Colau ha reprès la idea, segons han informat a NacióDigital fonts municipals, i ha realitzat un nou requeriment al Clínic perquè doni compliment al conveni del 2006 que van signar l’Ajuntament, l’hospital i el Departament de Salut de la Generalitat. Amb el conveni, el Clínic es comprometia a executar i lliurar al consistori els locals i espais destinats a la nova caserna al solar del carrer Provença. El gener del 2015, el govern de Xavier Trias ja havia fet un requeriment al Clínic, però el centre hospitalari va respondre que, a causa de les retallades, el projecte havia quedat ajornat i no tenia dotació pressupostària.

L’Ajuntament estudiarà les accions a emprendre en funció de la resposta del Clínic. Es dóna el cas que el consistori té pendent de complir la sentència del 2012 del Jutjat Contenciós Administratiu número 9 de Barcelona, la qual va donar la raó als veïns del parc de Joan Miró i va declarar il·legal la caserna provisional. Tot i això, la sentència s’ha de fer compatible amb la prestació del servei, raó per la qual encara no s’ha enderrocat. La sentència es basa en el fet que el percentatge de superfície màxima construïda al parc podia ser d’un 5%, i ja s’havia esgotat amb la construcció d’una biblioteca i un pavelló esportiu.

Assumpta Escarp, a judici la setmana que ve per la caserna de Joan Miró

A més, es preveu que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) jutgi el 22 i el 23 de juny a la secretària d’Organització del PSC i diputada al Parlament, Assumpta Escarp, per un delicte urbanístic amb la caserna provisional del parc de Joan Miró comès presumptament quan era responsable de Seguretat del govern Hereu.

La Fiscalia demana una pena d’inhabilitació per ocupar un càrrec públic durant vuit anys i una multa de 6.000 euros per l’exregidora de Seguretat i de l’Eixample per haver autoritzat la construcció del parc de Bombers al parc de Joan Miró tot i saber que era zona verda. Com que Escarp és diputada i, per tant, aforada, el cas el jutja el TSJC.