Els bombers vinculen casos de càncer amb les males condicions del Centre de Gestió d’Emergències


cgeimbtv.cat

Els Bombers de Barcelona que treballen al Centre de Gestió d’Emergències (CGE) del carrer de Lleida denuncien que l’espai no té les condicions necessàries. Comparteixen les instal·lacions amb els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Urbana i el SEM, però remarquen que no tots ocupen les mateixes zones i es queixen que la sala que correspon als bombers té deficiències. Tant és així que creuen que hi ha una relació amb set casos de càncer detectats darrerament. L’Ajuntament ho descarta.

Al Centre de Gestió d’Emergències hi ha la sala conjunta de comandament en què es coordinen els diferents cossos d’emergències de la ciutat. Segons han explicat els bombers, la sala des d’on ells operen es troba al soterrani, en un espai que diuen que està mal ventilat i que no té llum natural. A més, creuen que el personal està constantment exposat a ones de radiofreqüència, perquè asseguren queal seu entorn es concentren molts aparells emissors.

Els treballadors consideren que les males condicions descrites podrien estar relacionades amb els set casos de càncer que s’han diagnosticat a empleats del centre. Un supòsit que, de moment, els estudis encarregats per l’Ajuntament han descartat. Entre els informes elaborats, hi ha el de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, en què no es va trobar una vinculació entre l’espai i els casos de càncer. En concret, es concloïa que la freqüència de casos al CGE no era significativament diferent de la que es detecta entre persones del mateix grup d’edat a Catalunya. Amb aquestes dades a la mà, des de l’Agrupació de Bombers de Barcelona reconeixen que l’estudi està ben elaborat i que, estadísticament, els resultats són correctes. Tot i això, Pau Serra, que és bomber, metge i membre de l’Agrupació, considera que “no tot es pot demostrar amb números, i al final, tant hi fa, perquè si hi ha un tema tan greu com molts casos de càncer, has d’actuar, no pots deixar-ho de la mà de Déu.”

En el que coincideixen Ajuntament i sindicats és que l’emplaçament ha quedat obsolet, i fonts del consistori asseguren que s’han plantejat buscar una nova ubicació. Tot i això, remarquen que no només depèn d’ells i que caldria arribar a un acord amb la Generalitat. Des del govern municipal aposten per mantenir una sala conjunta de comandament amb els diferents cossos d’emergències i consideren que és un model que cal preservar. Per això, com a solució provisional, els bombers proposen traslladar-se temporalment al parc de bombers de Montjuïc i estar connectats per via telemàtica amb el Centre de Gestió d’Emergències. Això, mentre no es trobi un emplaçament definitiu.